Ziua Europei este un moment de celebrare a celor trei principii ce stau la baza UNIUNII Europene: unitate, respect şi toleranţă.
Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman
„Europa în muzică” la Conservatorul “Santa Cecilia” din Roma
Cu ocazia Zilei Europei 2018 și a Centenarului Marii Uniri, Accademia di Romania in Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, în parteneriat cu Villa Medici – Accademia di Francia a Roma, Asociația Culturală PROPATRIA din Roma și Radio România, organizează concertul Europa în Muzică.
Concertul susținut de violonista Clara Cernat și de pianistul Thierry Huillet, pe scena Conservatorului de Muzică “Santa Cecilia”, va avea loc miercuri, 9 mai la ora 19:30.
În program piese de: Paul Dukas, Ciprian Porumbescu, Ioan Scarlatescu, George Enescu, Isaac Albeniz, Claude Debussy, Lili Bouganger, Thierry Huillet, Gilles Colliard și Camille Saint-Saëns.
Clara Cernat a debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală rapidă şi excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, în Franţa, Germania şi Italia, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări.
Reprezentantă a marii şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat a fost discipola lui Ştefan Gheorghiu la Academia de Muzică din Bucureşti, obţinând numeroase premii pentru discipline variate: vioară, muzică de cameră, analiză, armonie, istoria muzicii, folclor etc. După câştigarea, printre altele, a Premiului I în cadrul Concursurilor Internaţionale Città di Andria şi J. S. Bach, a Premiului al II-lea şi a Premiului special Mozart la concursul internaţional Kloster Schöntal, Clara Cernat şi-a început cariera solo, interpretând pricipalele concerte de vioară (Ceaikovsky, Bruch, Mendelssohn, Saint-Saëns, Mozart etc) alături de orchestrele filarmonice din România. De asemenea, este o violonistă şi violistă extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene.
Thierry Huillet a fost admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la vârsta de 15 ani şi a obţinut, trei ani mai târziu, o diplomă în pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal. A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I Robert Casadesus la Cleveland International Piano Competition S.U.A, Premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei internaţionale de pian de la Tokyo.
A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestră şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase şi a susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Italia, Spania, Austria, Malaezia şi România.
Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost cântate în multe ţări, la numeroase festivaluri, de către mari muzicieni. Lucrările de compoziţie ale lui Thierry Huillet sunt publicate la Editions Alphonse Leduc, Paris.